Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ξεκινάει από τη βάση του κρανίου και αποτελείται από 7 σπονδύλους.
Συμπτώματα
Ένα από τα συνήθη συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στην αυχενική μοίρα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ έντονος. Εντοπίζεται είτε τοπικά στον αυχένα (περιορίζοντας ή όχι την κίνηση του), είτε σε αρκετές περιπτώσεις αντανακλά κατά μήκος του άνω άκρου καταλήγοντας σε συγκεκριμένο σημείο του χεριού. Στην άκρα χείρα παρατηρούνται επίσης μουδιάσματα και μυϊκή αδυναμία, όταν η κήλη συμπιέζει τα αντίστοιχα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό. Σε περιπτώσεις που η κήλη πιέζει τον κεντρικό νωτιαίο μυελό μπορεί να επηρεαστούν τα κάτω άκρα με διαταραχές στη βάδιση ή να διαταραχθεί η ούρηση.
Διάγνωση
Εκτός από την κλινική εικόνα, για τη διάγνωση της κήλης είναι απαραίτητη και η χρήση απεικονιστικών μεθόδων. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής που αναδεικνύει το μέγεθος της κήλης, την ακριβή ανατομική θέση της και τα αυχενικά νεύρα που επηρεάζονται.
Αντιμετώπιση
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κήλης μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στις συντηρητικές μεθόδους περιλαμβάνονται συνήθως η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, κυρίως με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις εάν η κλινική εικόνα δε βελτιωθεί, κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η δισκοκήλη και αποσυμπιέζονται τα νεύρα και η αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Η συνηθέστερη μέθοδος είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή, κατά την οποία η προσπέλαση στη σπονδυλική στήλη γίνεται με μια τομή στο πρόσθιο τμήμα του αυχένα. Με μικροχειρουργικά εργαλεία και χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου αφαιρείται το παθολογικό τμήμα του δίσκου, ενώ ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση διαρκεί λίγες εβδομάδες μέχρι ο ασθενής να επανέλθει σταδιακά στις καθημερινές δραστηριότητες του.