Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να προέρχονται από τους σπονδύλους, τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που εξέρχονται από αυτόν. Οι όγκοι μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθείς είτε δευτεροπαθείς/ μεταστατικοί, που προέρχονται συνήθως από καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, του παχέος εντέρου και των νεφρών.
Ταξινόμηση
Ανάλογα με την ανατομική εντόπισή τους οι όγκοι διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
-
Εξωσκληρίδιοι: Εντοπίζονται εκτός της σκληράς μήνιγγας η οποία είναι η εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό. Μπορεί να είναι κακοήθεις (πρωτοπαθείς ή μεταστατικές) ή καλοήθεις όπως το οστεοβλάστωμα, το οστεοειδές οστέωμα και το αιμαγγείωμα.
-
Εξωμυελικοί ή ενδοσκληρίδιοι: Εντοπίζονται μεταξύ του νωτιαίου μυελού και της σκληράς μήνιγγας. Είναι συνηθέστερα καλοήθεις όπως το μηνιγγίωμα και το νευρίνωμα.
-
Ενδομυελικοί: Βρίσκονται στον νωτιαίο μυελό, όπως το επενδύμωμα, το αστροκύττωμα και το μυελοβλάστωμα.
Συμπτώματα
Κυριότερο σύμπτωμα των εξεργασιών του νωτιαίου μυελού είναι ο πόνος στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να είναι είτε οξύς και έντονος είτε χρόνιος και ήπιος, οπού η τελευταία περίπτωση είναι συνήθης σε καλοήθεια. Η πίεση που ασκεί ο όγκος στα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό προκαλεί διαταραχές στην αισθητικότητα, όπως μειωμένη αίσθηση του πόνου και της θερμοκρασίας. Συχνό σύμπτωμα είναι και η μυϊκή αδυναμία, η οποία αν αφορά τα κάτω άκρα συνεπάγεται δυσκολία στην ισορροπία και στη βάδιση. Ανάλογα με τα νεύρα που επηρεάζονται είναι πιθανό ο ασθενής να εμφανίζει διαταραχές στον έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης.
Διάγνωση
Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του όγκου νωτιαίου μυελού απαραίτητα εργαλεία είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Έτσι αναδεικνύεται το μέγεθος και η εντόπιση της μάζας, αλλά και οι ρίζες των νεύρων που συμπιέζονται ή διηθούνται από αυτήν. Η τελική εξακρίβωση του τύπου του όγκου γίνεται μετεγχειρητικά με τη λήψη ιστού για βιοψία.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία εκλογής των ογκολογικών εξεργασιών της σπονδυλικής στήλης είναι η χειρουργική αφαίρεση προκειμένου να αποσυμπιεστούν τα νεύρα και ο νωτιαίος μυελός και να επανέλθει σταδιακά ο ασθενής στις καθημερινές δραστηριότητές του. Στόχος είναι η ολική αφαίρεση της μάζας που γίνεται συνήθως μικροχειρουργικά, δηλαδή με χρήση νευροχειρουργικού μικροσκοπίου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμόζεται μετεγχειρητικά χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, προκειμένου να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.